Overené dôvody, prečo zaradiť vajíčka do svojho jedálnička

Overené dôvody, prečo zaradiť vajíčka do svojho jedálnička

 

Malá potravina s obrovskými benefitmi

Vajíčka sú jednou z najvýživnejších potravín na svete. Obsahujú kľúčové látky, ktoré v modernej strave často chýbajú. Sú skvelým zdrojom bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Okrem toho majú pozitívny vplyv na mozog, oči a srdce. Pozrime sa na ich výhody podrobnejšie.

Výživová sila vajíčok

Vajíčka sú doslova nabité živinami. Obsahujú všetko potrebné pre vznik nového života - niet divu, že sú pre ľudský organizmus také cenné. Jedno uvarené vajce dodá:

  • Vitamín A – 6 % odporúčanej dennej dávky (ODD)

  • Kyselinu listovú – 5 % ODD

  • Vitamíny B5, B6, B12, B2 – od 7 % do 15 % ODD

  • Fosfor – 9 % ODD

  • Selén – 22 % ODD

Okrem toho obsahujú aj vitamíny D, E, K, vápnik a zinok. To všetko len pri 77 kalóriách, 6 g kvalitných bielkovín a 5 g zdravých tukov.

Mýty o cholesterole a vajíčko ako priateľ srdca

Vajíčka sa často spájajú s vysokým obsahom cholesterolu. Jedno vajce obsahuje približne 212 mg cholesterolu, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky. To však neznamená, že automaticky zvyšujú hladinu cholesterolu. Naopak, telo si reguluje vlastnú produkciu - ak prijímame cholesterol z potravy, pečeň obmedzí jeho vlastnú produkciu.

U väčšiny ľudí (približne 70 %) nemá konzumácia vajíčok žiadny vplyv na zvýšenie hladiny cholesterolu v krvi. U zvyšných 30 % môže dôjsť k miernemu zvýšeniu LDL cholesterolu, ale aj k zvýšeniu „dobrého“ HDL cholesterolu, ktorý chráni srdce a cievy.

Vajíčka chránia zrak aj mozog

Vajíčka obsahujú luteín a zeaxantín - silné antioxidanty pre zdravie očí. Tieto látky pomáhajú chrániť sietnicu, spomaľujú starnutie očí a znižujú riziko vzniku sivého zákalu alebo makulárnej degenerácie. Štúdie ukazujú, že každodenná konzumácia 1 - 3 vaječných žĺtkov počas niekoľkých týždňov výrazne zvyšuje hladinu týchto antioxidantov v krvi.

Okrem toho sú vajíčka bohatým zdrojom cholínu, ktorý je nevyhnutný pre zdravie mozgu a správnu funkciu nervového systému. Jeho nedostatok môže viesť k problémom s pamäťou a koncentráciou.

Vajíčka ako zdroj kvalitných bielkovín

Bielkoviny sú základným stavebným prvkom ľudského tela - podieľajú sa na raste, regenerácii a tvorbe tkanív. Vajíčka sú jedným z najlepších zdrojov vysoko kvalitných bielkovín - jedno obsahuje približne 6 g. Vďaka tomu sú skvelou voľbou pre športovcov, deti, starších ľudí a všetkých, ktorí chcú posilniť svoje zdravie.

Záver

Vajcia sú lacným, dostupným a mimoriadne výživným pokladom, ktorý by mal byť súčasťou vyváženej stravy. Podporujú zdravie očí, mozgu, srdca, svalov a navyše výborne zasýtia. Ak máte možnosť siahnuť po vajíčkach bohatších na omega-3 mastné kyseliny, neváhajte - získate ešte viac výhod pre svoj organizmus.